zaterdag 24 maart 2012

Kaart Antarctische Oceaan, Zuidelijke Oceaan, Zuidpoolzee, Antarctica

Kaart Zuidelijke Oceaan: CIA
De Antarctische Oceaan, of Zuidelijke Oceaan, omringt het continent Antarctica. De oceaan staat ook bekend onder de namen Grote Zuidelijke Oceaan, Zuidpoolzee of Zuidelijke IJszee.

De diepste delen van de Antarctische Oceaan worden gevormd door de Zuid-Sandwich-trog, met een diepte van 8.264 meter, en het Byrddiep, met een diepte van 8.590 meter op ongeveer 60° Zuiderbreedte en 179° Oosterlengte.

De Zuidelijke Oceaan beslaat de voormalige zuidelijke gedeelten, vanaf 60 graden zuiderbreedte, van de Indische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan.

In het algemeen wordt de oceaan beschouwd als de vierde grootste van de vijf indelingen van oceanen op aarde.

Geografen verschillen van mening over de grenzen van de Zuidelijke Oceaan en zelfs of het een afzonderlijke oceaan is.

De wateren kunnen ook ingedeeld worden als onderdeel van de Grote of Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan.

De Internationale Hydrografische Organisatie heeft de definitie van de oceaan uit 2000 dat de zee ten zuiden ligt van 60 graden zuiderbreedte nog niet geratificeerd.

De definitie ervan wordt wel gebruikt door International Hydrographic Organization (IHO).

Jongste Oceaan
De Zuidelijke Oceaan is geologisch de jongste van de oceanen. De oceaan werd ruwweg 30 miljoen jaar geleden gevormd toen Antarctica en Zuid-Amerika van elkaar dreven, waardoor de Drake Straat ontstond.

Interne zeeën
De Zuidelijke Oceaan beslaat delen van de Straat Drake, Scotiazee, Wendellzee, King Haakon VII Sea, Lazarev Zee, Riiser-Larsen Zee, Cosmonauten Zee, Coöperatie Zee, Davis Zee,

Mawson Zee, D'Urville Zee, Somov Zee, Ross Zee, Amundsen Zee en de Bellingshausen Zee.

Klimaat
De Antarctische Oceaan kent in de meest zuidelijke gebieden een polair klimaat.

In de meer noordelijke gebieden kent het gebied een klimaat dat wordt beheerst door de onophoudelijk van west naar oost trekkende stormdepressies van de gematigde breedten.

Deze stormdepressies maken deze wateren tot de meest stormachtige van de aarde.

Kaart Zuidelijke of Antarctische Oceaan